WNESS CLUB WELLNESS VELVÆRE YOGA DANMARK SLOWLIVING

Yin Yoga. Vejen tilbage til kroppen

Overvejer du at afprøve yin yoga, men er du lidt usikker på, hvad det egentligt er for noget? Eller er du ny til yoga og har hørt, at yin yoga er en god og mild måde, at starte ud på? Læs med her og bliv klogere på yin yoga og hvordan praksissen kan hjælpe dig med, at komme tilbage ned i kroppen.

 

Yin Yoga

Yin yoga er som navnet beskriver en passiv og rolig form for yoga, modsat de kendte yang praksisser (vinyasa, hatha, astanga), som er kendetegnet ved aktiv og dynamisk bevægelse. Yin yoga består af lange, dybe og blide bindevævsstræk og handler om, at give slip og acceptere det der er. Du lærer at lytte til kroppens bevidsthed ved at arbejde med stilheden, nærværet og nuets kraft.

 

De tre principper

I yin yoga bliver man i hver stilling i 3-7 minutter og arbejder med at løsne op og gøre vores fascia og yin-væv mere fleksibelt. Man arbejder ud fra disse tre principper:

  1. Kom til en passende dybde. Kom så dybt i strækket, til der hvor du mærker modstand og træk dig så lidt tilbage. Vi går efter en 70% intensitet i strækkene. 
  2. Find stilhed. Vær passiv. Slap af i kroppen, fingre, tæer. Drej evt. hovedet og find så stilheden og det rolige åndedræt.
  3. Bliv over tid. Tyngdekraften laver arbejdet, så du skal ikke gøre andet end at give slip. For at arbejde med yin-væv er det bedst, at slappe helt af i området hvor du mærker spændingen.

 

Den mentale træning

Udover at yin yoga selvfølgelig arbejder med vores bindeled og fascia, så er der også et mentalt aspekt af praksissen. Det handler om mental opmærksomhed og at acceptere alting som det er, i dette nu. Selvom sindet måske mærker ubehag og du oplever vrede, irritation eller en tanke, der prøver at overbevise dig om at gå ud af stillingen – så handler det om ikke at give efter for sindet, men at holde opmærksomheden mod åndedrættet og den kropslige bevidsthed.

 

Yin yoga og kolde muskler

Muskler, blod og hud er yang væv, hvor knogler, led, ledbånd og fascia er yin væv. Hvor musklerne anvendes til dynamisk yoga, skal man have afspændte og kolde muskler i yin yoga for at opnå de bedste resultater. På den måde kan man nemlig komme ind og arbejde med yin elementerne, som er utilgængelige med varme og spændte muskler. Det er vigtigt, at man aldrig bruger yang øvelser på yin væv, da det er sådan, at skader nemt kan opstå.

 

I yoga lærer du selv at mærke efter hvad der føles godt og ikke godt. Lyt til din kropsbevidsthed og ikke til dit hoved. Man kan nemt glemmeden intelligens, der ligger gemt i vores kroppe og i stedet leve efter hovedet, men her kan yin yoga hjælpe med, at vi kommer ned i kroppen igen: Vi bruger ikke kroppen til at komme ned i stillingen, vi bruger stillingen til at komme ned i kroppen.

 

Back to blog