WNESS CLUB WELLNESS YOGA VELVÆRE SLOW LIVING MINDFULNESS

Hvad er Yoga? Lær om de forskellige yoga praksisser.

Er du ny til yoga og overvejer du, om det er noget for dig? Er du i tvivl om hvilken type yogapraksis, du skal vælge? Eller vil du vide mere om yogaens mange fordele? Få en introduktion til yoga her og bliv klogere på, hvad yoga kan gøre for dig.

 

Fordelene ved yoga

Yoga kan bruges af alle. Det er en træningsform, der forener krop og sind, ved at åndedrættet bruges som en central bro mellem stillingerne. Det betyder, at man skaber en harmoni i bevægelserne, som kan hjælpe dig med at slippe tankerne. Derudover findes der yoga til alles individuelle behov. Elsker du dynamisk og aktiv træning, eller er du mere til lange stræk og rolige omgivelser? Yoga er for alle! Læs med nedenfor og find ud af, hvilken type yoga, der passer til dit behov.

De forskellige Yoga-typer:

I yoga findes der praksisser, der kategoriseres som "yin" og "yang". Yin Yoga, Restorativ Yoga og Yoga Nidra kan alle kategoriseres som ”yin” praksisser, hvor Vinyasa Yoga, Astanga Yoga og andre flow-yoga praksisser kan katagoriseres som ”yang” praksisser. I yin er der fokus på stilstand, ro og langsomme bevægelser, hvorimod i yang er der i højere grad fokus på dynamiske bevægelser og aktivitet.

  • Restorativ Yoga. En healende yogaform, hvor der er fokus på at restituere og genopbygge kroppen langsomt og roligt. God til skader og stress.
  • Yoga Nidra. Kaldes også for en vågen søvn. Arbejder med din underbevidsthed. Liggende og statisk praksis.
  • Yin Yoga. Går ind og arbejder med vores yin-væv (fascia og bindevæv) og er især god til at løsne spændinger, genoptræning og skabe mere kropsbevidsthed. Langsom og statisk praksis.
  • Hatha Yoga. Den mest udbredte yogaform i vesten og kan betegnes som “klassisk” yoga. Yogaformen er dynamisk, men foregår i et langsommere tempo, hvor man holder hver stilling i et par vejrtrækninger. 
  • Vinyasa Yoga. Vinyasa betyder flow og er en dynamisk yogaform, hvor stillingerne er sammensat i små sekvenser og foregår flydende. Her bruger man åndedrættet som bro mellem stillingerne og kroppens bevægelser.
  • Astanga Yoga. En meget dynamisk yogapraksis. Her udføres stillingerne i en ganske bestemt rækkefølge, der på forhånd er fastlagt og som er ens fra gang til gang. Sekvensen stiller krav til udøvernes fysiske styrke, mens både udholdenhed og balance i høj grad også trænes.
  • Bikram Yoga. Igen en meget dynamisk yogapraksis, hvor 26 stillinger gennemføres i en ganske bestemt rækkefølge. En Bikram yoga-klasse tager 90 minutter og dyrkes i 40 graders varme.
  • Kundalini Yoga. En mere spirituel yogatype, hvor der også bruges mantraer (sang) og Kriyas (forudbestemte yogasæt). Arbejder med kroppens energi. Kundalini yoga er en anderledes form for yoga end dem, som mange kender i forvejen.
  • Iyengar Yoga. Stor fokus på præcision og teknik i yogastillingerne. Man arbejder ud fra kroppens rette linjer og går ind og aktiverer især musklerne, for at skabe øget styrke og den rette positur i hver stilling.

 

Hvad Yoga kan gøre for dig 

Yogaens popularitet skyldes især de mentale fordele ved praksissen. Yoga kan hjælpe dig med at blive mere afslappet, være til stede i din krop, og blive bedre til at mærke efter. Du lærer teknikker til at fokusere mindre på dine tankemønstre og følelser og opnår herved en rolig og afslappet tilgang til livet. For eksempel hvis du lider af stress, angst, depression eller et uroligt sind, kan yoga hjælpe dig med at få det bedre.

Yoga hjælper dig med at komme ned i kroppen og mærke efter, hvad der er vigtigt for dig.

 

Back to blog