Farvel til syntetiske leggings: 5 grunde til at vælge sportstøj i naturlige, organiske materialer

Farvel til syntetiske leggings: 5 grunde til at vælge sportstøj i naturlige, organiske materialer

Det er tid til at genoverveje, hvordan vi producerer og forbruger tøj. En af de bedste måder er, at forbruge mindre og skrue ned for vores indkøb. Hvis vi absolut skal ud og købe nyt, skal vi vælge sunde, miljøvenlige og høj kvalitetsmaterialer, som både er gode for huden, vores sundhed og har minimal effekt på naturen. Læs med her og bliv klogere på valget af materiale næste gang, du skal have nyt sportstøj.

3 ulemper ved syntetiske materialer

Vidste du, at størstedelen af sportsleggings er produceret i polyester eller andre billige, syntetiske, ikke-naturlige materialer som nylon, spandex eller elastan? Selvom de ved første øjekast virker super fleksible og behagelige, kan materialevalget faktisk have en del ulemper, som både påvirker din hud, sundhed og naturen.

1. Hæmmer hudens naturlige åndbarhed

Leggings lavet i polyester og andre syntetiske materialer har begrænset åndbarhed – de er fugtafvigende, men hæmmer varme. Materialet lukker huden inde og begrænser hudens naturlige åndbarhed. Især vores kønsorganer har brug for at komme af med varme, hvorfor syntetiske leggings især kan irritere dit underliv, hvis du har dem på for længe.

2. Irriterer hudens overflade

Syntetiske materialer er reelt en form for plastik og kan derfor irritere hudens overflade og fugtbalance. Især stramme og tætsiddende leggings har en tendens til at gnide sig mod din hud hyppigt, hvilket skaber friktion på din hud og skader det yderste lag. De stramme leggings kan også skabe tryk omkring din mave og begrænse dine indre organer, hvilket påvirker fx din fordøjelse.

3. Kemikalier

Syntetiske, uorganiske materialer indeholder ofte uønskede kemikalier, som kan være skadelige for din hud og sundhed. Produktionen fra råmaterialefasen indebærer ofte kemikalieintensive processer til vask, blegning og farvning samt kemiske behandlinger for at gøre dem vandafvisende, svedtransporterende og rynkefri. Denne produktion er desuden ikke særlig bæredygtig for miljøet og kan hverken påstås at være biologisk nedbrydelig eller ikke-forurenende. Det efterlader mikrofibre i naturen, som udledes i vores samfund.

Det naturlige valg er bedre

Et bedre alternativ er at vælge åndbare og naturlige materialer, såsom økologisk bomuld, eukalyptusfiber (TENCEL, modal & lyocell) eller bambus. Disse materialer er ikke de bedste til at fjerne sved under intens træning, men de er meget bedre for din generelle velvære. Leggings lavet af naturlige materialer er bløde, åndbare, komfortable og bedre for din hud, sundhed og naturen. De er biologisk nedbrydelige og medvirker ikke til plastforurening.

Regenereret træ: Hvorfor du skal vælge eukalyptustræfiber

TENCEL, modal og lyocell er alle former for eukalyptustræfiber, hvor træfibrene omdannes til funktionelle og holdbare tekstiler. Fiberen produceres i et lukket kredsløbssystem, hvor 99% af de kemikalier og vand, der anvendes, genanvendes og returneres til samme system i stedet for at blive udledt i miljøet.

1. Fuld komfort

Hvis du ønsker et superblødt, men alligevel fugttransporterende materiale, er eukalyptusfiber det bedste valg. Det er en botanisk fiber, der høstes fra eukalyptustræer og som er blødere end silke og køligere end hør. Materialet føles let og behageligt for huden og har flere fordele sammenlignet med både syntetiske og andre organiske materialer.

2. Fugtregulering og åndbarhed

Først og fremmest har eukalyptustræfiber en naturlig fugtstyring, som gør, at fiberen absorberer fugt på en kontrolleret måde og frigiver hurtigt for at skabe en tør overflade. Faktisk absorberer eukalyptustræfiber 70% mere fugt end f.eks. bomuld. Denne egenskab reducerer bakterievækst uden tilsætning af kemikalier.

3. Forsvarlig råvare fra naturen

Eukalyptustræer er bæredygtige råvarer, der hentes fra FSC-certificerede skove, genoprettes hurtigt og dyrkes uden brug af herbicider og pesticider. De kræver ikke perfekte jordforhold og har et meget højt fiberudbytte. Faktisk er fiberudbyttet 10 gange højere end konventionel bomuld, hvilket betyder, at der kan laves 10 leggings for hver bomuldsleggings.

4. Biologisk nedbrydelige og genanvendelige

Materialet produceres miljørigtigt gennem en lukket produktionsproces, der er sikker for miljøet. Her bruges kun ét ikke-giftigt organisk kemikalie, hvilket er meget mindre sammenlignet med økologisk bomuld og især syntetiske fibre. For eksempel starter økologisk bomuldproduktion på en økologisk mark, men der bruges mange kemikalier under produktionen, hvis det ikke er GOTS-certificeret. Det er heller ikke blegnet eller farvet som mange andre materialer, og det er faktisk også et allergivenligt valg, da støv og partikler ikke klæber til fiberen.

5. Praktisk og anvendelig

Endelig er eukalyptustræfiber super brugbar og kan let maskinvaskes. Materialet bliver faktisk blødere, jo mere du vasker det og det fnulrer heller ikke så hurtigt som bomuld.

WNESS´ Yogabukser er produceret i eukalyptusfiber uden kemi og med plantebaseret indfarvning. Find dem her.

  

Back to blog