Årstidernes gang i kroppen: Vinter

Årstidernes gang i kroppen: Vinter

Årstidernes gang i kroppen handler om at forbinde kroppens fysik og følelser med de energetiske skift, der sker i naturen. At forstå, at vi nogen gange bliver påvirket af naturens rytmer, og ikke mindst er mere sårbare i de overgange og skift mellem naturens årstider.

I Traditionel Kinesisk Medicin siger man, at hver årstid er forbundet til et af de 5 elementer; Ild, Jord, Metal, Vand og Træ. Hver element er forbundet med et medianpar, hvor man ifølge teorien ”er mere følsom” i elementet og medianparrets respektive årstid. Vinteren strækker sig over december, januar og februar og repræsenterer elementet VAND - en tid hvor yin-energien kulminerer og som har med vores inderste kerne at gøre.

 

Naturens forvandling om vinteren

Om vinteren står naturen nøgen, afdækket og afpillet. Vi forbinder den med kulde, sne og frost. Himlen strækker sig åben og er synlig mellem naturens skeletter. Vandets blanke overflade spejler både dit ansigt og omgivelserne, utildækket. I kombination med vinterens barske vejr og intense kulde, indstiller der sig samtidig en ro og renhed. I denne stille og barske periode har du mulighed for at søge dybt ind i dig selv –  og opleve vandelementets statiske energi. Ligesom frøet, hvilende i den hårde vinterjord, finder du en tilsvarende ro i dig selv og venter tålmodigt på det kommende forår.

 

Vinterens medianer

Vand elementet styrer vores Nyre og Urinblære mediankanaler. Nyrerne er vores Livs Qi (livsenergi) og generer følelserne frygt og angst, hvor urinblæremedianen udtrykker den. Er man ude af balance i sit vandelement, udtrykkes det via bekymringer om vores eksistentielle og basale behov (bolig, økonomi, regninger) hvor man fortaber sig i fiktive frygt scenarier og bekymrer sig om, hvordan fremtiden skal gå. Enhver form for stress og tilstande, der forhindrer en god dyb nattesøvn, handler om vores nyre energi.

I balance har man fodfæste, står trygt i livet, er visionær og tænker eventyr og nyt. Med et velfungerende vand-element ligger din vilje i dine hænder. Du er i stand til at forfølge dine mål og sætte din vilje igennem. Metaforisk set, har du vandets evne til at flyde, hvorhen du vil.

Om vinteren kulminerer yin-energien og tvinger os til at standse op, mærke efter og heale. Hvis man i længere tid har kæmpet for opnå et mål og hver dag har investeret mere energimæssigt, end man i virkeligheden kunne forvente. Når målet er nået, så slapper nyrerne af og kroppen mere eller mindre kollapser med træthed og eventuel efterfølgende sygdom. Adrenalinen forsvinder og vi mærker pludselig vores krops smerte og træthed, symptomer som vi har ignoreret igennem lang tid.

 

Den indre proces

Vinteren er tid til at gå i hi, bogstaveligt talt. Kigger vi på naturen, har den også pakket sammen, hvilende og restituerende. På samme måde, kan du bruge denne tid til at søge ind dig selv og se dig selv utildækket. Metaforisk repræsenterer vinteren fødsel og død, ligesom frøet som skabes ud af den hårde vinterjord. Derfor handler vinteren om at stilne os og finde tid til fordybelse. Det kan du for eksempel gøre ved at lytte til afslappende musik, meditere, dyrke yoga eller gå lange ture. I denne tid kan det virke beroligende at opholde sig ved eller i vand.

 

Vinter to-dos 

En liste med beroligende to-dos, du kan gøre for dig selv:

  • bliv hjemme
  • tag en kold dukkert og gå i sauna
  • giv dig selv en oliemassage
  • lav et visionboard
  • bag morgenboller
  • forbind dig med dit hjerte
  • gør plads til forandring (fysisk og mentalt)
  • praktiser taknemmelighed

 

VINTER TO DO WNESS CLUB

Back to blog