Årstidernes gang i kroppen: Efterår

Årstidernes gang i kroppen: Efterår

Årstidernes gang i kroppen handler om at forbinde kroppens fysik og følelser med den energetiske rytme, der er i de forskellige årstider. At forstå, at vi nogen gange bliver påvirket af naturens rytmer og ikke mindst er mere såbare i de radikale skift, der sker i naturen.

I Traditionel Kinesisk Medicin siger man, at hver årstid er forbundet til et af de 5 elementer; Ild, Jord, Metal, Vand og Træ. Hver element er forbundet med et medianpar og man ”er mere følsom” i elementet og medianparrets respektive årstid. Efterårets element er METAL, en tid der handler om forvandlig og dét at give slip.

Naturens forvandling i efteråret

Bladende visner, frøene kastes og formen slippes. Efteråret repræsenterer forvandling. Luften er kølig, morgenerne fugtige og mørket kommer så småt snigende. De smukke efterårsfaver dominerer og træerne begynder at slippe sine blade, som daler til jorden og efterlader en sød, jordnær duft. Det er som om, at der finder en renselse sted, hvor naturen slipper det vedhæng, det ikke længere har glæde af – og står tilbage afpillede og nøgne.

Den indre process

Ligesom i naturen, handler denne tid for os mennesker om at give slip på det, der ikke giver os eller vores omgivelser næring længere. Energien skifter, det handler om at kigge indad og nulstille krop og sind til vinteren: for at kunne gå foråret i møde åben for alt det nye, som venter på os. Skiftet og forvandlingen, der sker i efteråret, i naturen og i os, kan være svær at rumme og acceptere. Vi knytter os nemlig hurtigt til det velkendte, til alt dét vi har manifesteret og kæmpet for at realisere. Omvendt er det vigtigt, at kunne acceptere forandring og give slip. Hvis vi klynger os til trygheden, modarbejder vi os selv og vores egen udvikling.

Efterårets meridianer

Efterårets organer er lunge og tyktarm. Rent følelsesmæssigt repræsenterer de tristhed, bekymring og sorg, og handler om at bringe energi videre og at give slip. I balance opleves lykke og positivitet, hvorimod i ubalance opleves sorg, tristhed, nedtrykthed, depression og angst. Følelserne hænger sammen med naturen og årstiden, hvor det kan være svært og medføre en sorg, at skulle slippe det, man har kært eller kæmpet for, men det er en nødvendighed for at være åben overfor nye ideer og inspirationskilder. Hvis man for eksempel har et stort behov for kontrol og ikke kan give slip, kan man opleve, at blive fanget i sorgen og der sker en stagnation i medianernes energi.

I efteråret handler det altså om at tage livet til os, absorbere det som er godt for os, lade resten ligge og skabe rum for forandring. Som bladene daler fra træerne, skal vi også give slip på vedhængende negativ energi og tanker. Du kan med fordel øve dig i at sænke tempoet, kigge indad, tage dybe åndedrag og sige ”pyt” til de ting, du alligevel ikke kan kontrollere.

Naturen skaber balance

Det at bevæge sig i sammenhæng med naturens rytme, kan hjælpe dig med at acceptere og rumme de skift, der sker i årstiderne. Samtidig kan naturen på mange måder hjælpe dig på vej og kræver blot en opmærksomhed på sine mange symboler i farver og former. Efteråret er helt ideel til at gå lange ture i skoven, iagttage naturens skift og forvandling i farver og former - i kombination med bevidstheden om, at slippe det som var og være åben overfor det nye.

  

Gå efteråret i møde med beroligende dufte

Skab en rolig og behagelig atmosfære derhjemme. Med en smuk røgelsesholder eller Palo Santo til at brænde af, kan du berolige sanserne når mørket falder på og skabe en følelse af mental klarhed og ro.

Back to blog